Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме

...
Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме
Коментари Харесай

Тайната градина: Лятото започва през декември

Представяме ви следващата публикация от рубриката ни " Тайната градина ", която поддържаме дружно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината. Днес си приказваме за обичаното ни лято. Да, можем да го поканим още в този момент, вижте по какъв начин.

Вярвайте или не, част от лятната градина стартира живота си през декември!

За доста красиви многогодишни растения е необходим интервал на мраз и влага, с цел да могат да покълнат и порастват здрави, красиви и плодородни. Този способ на поникване при „ по-коравите “ семена се назовава стратификация. И с изключение на, че звучи доста комплицирано, в действителност нищо в него не е комплицирано. Природата сама се е погрижила за обезпечаване на всичко належащо за естествената стратификация.

Това е и разумно пояснение на влажното и студено време през зимата…така, до момента в който ви е студено и гадно през идните месеци, най-малко да знаете кому е нужно всичко това…

Обратно на тематиката. Стратификацията е обикновено събитие в природата – есента семената на доста от дърветата (плодни и декоративни) падат на земята дружно с плодовете си и покълват чак напролет, когато излизат от латентното си положение, в резултат на прекосяване през интервали на мраз и влага през зимата. 

Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо напролет за по-ранни цветове в сравнение с цветята, отгледани с разсад напролет.

Какъвто и да е изборът ви (многогодишни или едногодишни цветя), засетите в този момент семена ще ви дарят с издръжливи цветове през идната пролет…и ще живот, който ще се заражда през зимата. Само това, звучи задоволително обнадеждаващо, с цел да чакаме с неспокойствие идващите месеци! J

Ето някои от гледките, спиращи дъха ни през лятото, които се сеят през декември:

Виолетки (Viola)



Иглика (Primula)

Иглолистни дръвчета и шубраци:



Пиния (Средиземноморски чадъровиден бор)

Тис

Сребрист смърч

Здравец (Geranium)

Декоративен слънчоглед (Helianthus)

Лавандула (Lavandula)



Флокс (Phlox)

Physalis alkekengi



Съвети за триумф:

ВРЕМЕ - Посейте семената от многогодишни цветя и иглолистни дръвчета, които се нуждаят от стратификация незабавно след рухването на слана. Това ще подсигурява, че семената няма да покълнат до идната пролет.

Прочетете повече по какъв начин се прави разсад.

Жокер: Маркирайте саксиите, тъй като до пролетта ще забравите какво и къде сте посяли. 

МЯСТО - Покрийте саксиите със семената с фолио или друга градинска тъкан и ги поставете някъде в градината или на открит балкон – на предпазено от вятър място и с обезпечен достъп до дъжд, слънце и сняг….останалото оставете на Майката Природа. В редуващите се интервали на студ, влага и стопляне, семената ще замръзват, ще се стоплят и отново ще замръзват…и по този начин до момента в който трайно се разбудят напролет.

Когато младите растения укрепнат (развият 4-5 листа) напролет, пресадете ги на трайното им място. Прочетете повече по какъв начин се пресажда млад разсад.

ВОДА - Ако есента е топла, поливайте понякога. По-късно през зимата, почвата ще е добре овлажнена по натурален път и без никакво изпитание от наша страна! По-ниските температури пък няма да разрешат на влагата от почвата да се изпарява бързо и даже в по-сухи интервали, растенията ще имат задоволителен водозапас.

Ако сте любопитни да продължите нататък с развъждане на иглолистни типове от семена, прочетете публикацията Засяване на семена от иглолистни дървета.

Каквото и да решите да вършиме, правете го с готовност и обич. Това е най-сигурният метод то да се случи! 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР